Bordben er en vigtig del af bordet

 

Samme grundige overvejelser som du gør dig omkring dine planker til plankebordet, bør du have, når det gælder den del, der skal bære dit bord – i daglig tale; bordbenene.

At bruge udtrykket ”bordben” er i dag faktisk temmelig misledende. I vores bedsteforældres tid sås der ikke så mange varianter af bordben. Det var enten et ben, der var skruet på bordpladens underside i hvert hjørne – eller der var en gavl i hver ende af bordet. Mellem disse gavle var sædvanligvis monteret en planke for at stabilisere bordet.

 

Disse metoder bruges stadig – og der er ikke noget i vejen med nogen af dem. Til et let bord med forholdsvis tynde planker, vil den perfekte løsning måske være netop fire bordben, der i dimensioner er tilpasset pladens udseende og tykkelse.

En kraftigere bordplade kan inspirere til montering af gavle – måske i samme materiale som plankerne – hvilket kan resultere i et solidt bord med et mere nostalgisk udtryk – og er måske netop det, du ønsker.

 

Hvis du overvejer gavle til dit plankebord, er der imidlertid en ting, der er værd at overveje. Gavle kan blokere for eventuelle siddepladser for enden af bordet, såfremt disse er monteret helt ude i enderne.

Hvis du ikke har plads til et langt bord med plads til alle dine gæster langs bordets sider, bruger du måske siddepladserne for enden af bordet ved nogle lejligheder. Her er det værd at overveje to muligheder; enten at købe bordben, der muliggør, at der kan sidde en person for bordenden – eller vælge et plankebord med mulighed for isætning af tillægsplader.

 

Bordben til plankeborde er i udvikling

 

I takt med den stigende interesse for at købe og lave unikke plankeborde, er også interessen for nye og anderledes bordben øget. Også her vil vi gerne have unikke og – måske – helt anderledes løsninger.

Dette ønske har designerne taget til sig og der findes i dag et utal af muligheder, når du skal vælge, hvad der skal holde dine planker oppe i den rigtige højde.

Derfor er bordben ikke ”bare” noget, der skal holde vores plankebord oppe. I dag er bordben i diverse afskygninger blevet en integreret del af det samlede design – og et plankebords udseende kan forandre sig endog meget ved påsættelsen af forskellige ben.

Brug derfor den fornødne tid til at finde de helt rigtige ben.

 

Ben til plankeborde i nye materialer

 

Træ er – i modsætning til tidligere – ikke det eneste materiale, der bruges til bordben. Bordben og forskellige afskygninger af gavle i metal har vundet stort indpas de sidste år. Metalben kan bære stor vægt uden at blive for kraftige. Det vil sige, at du kan have en tyk og tung bordplade, men samtidig have forholdsvis tynde bordben, hvorved det samlede indtryk ikke bliver for bastant.

 

Ubehandlede metalben kan også forstærke et rustikt look, såfremt dette ønskes. Pulverlakerede metalben giver en pænere og renere overflade. Overvej for eksempel mørkt lakerede metalben til en lys bordplade. Det giver et fint samspil og er måske det, der skal til, for at fuldende det perfekte bord i dit hjem.

 

Når du vælger planker til dit plankebord, har du selvfølgelig tænkt over træsort, holdbarhed og efterbehandling. Der er også nogle overvejelser omkring bordbenenes materiale, du bør gøre dig.

 

Bruges dit bord rigtig meget, vil dine bordben blive udsat for stød og slag. Disse kan komme fra stole, der rammer benene, når de trækkes ud og ind – og de kan komme fra sko, der rammer ind på benene, når folk skal bænke sig om bordet.

Bordben af træ vil være mere modtagelige for sådanne påvirkninger end bordben af metal. Bordben af træ vil – som din bordplade – kunne slibes og efterbehandles, hvis de bliver lidt slidte og ramponerede, mens dybe mærker kan være svære at fjerne.

 

I sådanne tilfælde kan det være mere praktisk med bordben af metal. Disse er normalt pulverlakerede, hvorfor malingen er meget stærk og modstandsdygtig overfor slag og stød. Hvis du vil være på den helt sikre side, kan du vælge rå eller galvaniserede metalben, hvor selv den mest hårdhændede behandling ikke vil kunne ses efterfølgende.

 

Udfyld en kontaktformular til forhandleren og få rådgivning og pris på dine ønsker til ben.

 

Bordben til spiseborde i flere farver

 

Næsten alle bordben i træ og metal kan udover at stå rå og ubehandlede leveres lakerede i farver i forskellige nuancer. Grå, hvid og sort er populære farver, men kun fantasien sætter grænserne.

De fleste forhandlere af plankeborde tilbyder at levere bordet med ben efter eget valg. Laver du dit eget bord findes der forhandlere, der leverer et utal af variationer og farver, derfor bør du kontakte forhandleren og få hjælp til at finde de ben, som fuldender netop dit bord.

Du vil måske erfare, at naturlige eller rå bordben passer bedst til dit hjem, hvis du går efter en moderne nordiske stil i dit hjem, mens lakerede bordben – hvide eller sorte – fuldender indtrykket i et minimalistisk hjem i lyse farver.

 

Plankebordets ben skal holde til meget

 

Når du vælger, hvilken træsort og hvilken tykkelse dine planker skal være, er det lige så vigtigt, at du har en idé om, hvilke ben du kunne tænke dig.

Der er ikke noget mere ærgerligt end at beslutte sig for en bordplade – og så finde ud af at de ben, der er på ønskelisten, ikke egner sig til opgaven. Det kan selvfølgelig skyldes, at de rent æstetisk alligevel ikke er pæne nok, men det kan også skyldes, at de ikke er lavet til at bære den vægt, som bordet ender med at veje.

Producenterne kan oplyse dig om de forskellige modellers bæreevne, hvorfor du bør orientere dig herom – allerede inden (eller samtidig med) du beslutter dig for, hvordan dit plankebord skal se ud.

                                       Bliv ringet op og få et tilbud!

Vi har hjulpet over 1000 besøgende til et flot nyt plankebord