Bordpladeolie – en nødvendighed

 

Bordpladeolie er ikke bare en nødvendighed, det er også det, der kan fuldende et perfekt bord.

At finde de rigtige produkter til behandling og pleje af et plankebord kan virke lidt uoverskueligt, da der er et utal af forskellige produkter på markedet.

Der er forskel på, om du skal oliebehandle planker, der er helt ubehandlede for første gang – eller du skal finde de rigtige produkter til den efterfølgende vedligeholdelse.

Det behøver imidlertid ikke at blive en svær opgave, så nedenfor kan du se en kort beskrivelse af, hvordan du kan gribe det an.

 

Oliebehandling af nye planker

 

Når du har valgt et plankebord, sætter du utvivlsom pris på naturlige produkter. Det kan derfor betale sig at se efter de produkter, der er lavet på naturlige olier og voks – og der er heldigvis nok at vælge mellem.

Inden du går i gang med en oliebehandling skal dit bord/planker selvfølgelig være slebet helt færdige – det vil sige, at du har afsluttet slibningen med meget fint sandpapir, så overfladen er fuldstændig glat og lækker.

Sørg også for, at plankerne er helt tørre og gennem flere dage har opnået stuetemperatur.

 

Valg af bordolie

Nu er du klar til at vælge hvilken olie, dit bord skal have. Dette er en vigtig proces, da valget af olie bestemmer, hvordan det færdige resultat bliver – og du skal se på dette resultat i mange år.

Her kan det virkelig betale sig at rådføre sig med fagfolk, der kan vejlede dig rigtigt. Påføring af en forkert olie, kan være endog meget svært at rette op på.

Har du ikke erfaring med olier findes der flere gennemprøvede og anerkendte produkter på markedet – f.eks. Faxe og Juncker, der gennem mange år har leveret olier til borde og gulve – men lad endelig forhandleren/fagmanden råde dig, så der ikke opstår misforståelser på dette vigtige punkt.

 

Naturren olie

Såfremt du ønsker at bevare plankernes naturlige udseende så godt som muligt, skal du gå efter naturrene olier uden farve eller pigmenter. En sådan olie vil dog forandre plankerne lidt – de vil blive en anelse mørkere og varmere i gløden. Du kan lave en prøve ved at påføre olien på et mindre område på plankernes underside. Lad det tørre ordentligt inden du vurderer, om du har ramt rigtigt og fortsætter med oversiden.

 

Samme råd gælder, hvis du ønsker at anvende olie med farve – og her en prøve på undersiden måske mere vigtig, da det kan være svært at vurdere, hvor meget eller lidt farven påvirker træet. Olier i mørke nuancer vil sædvanligvis fremhæve træet åretegning og generelt give et mørkere og – synes nogle – mere ædelt indtryk. For eksempel vil en egeplanke, der er behandlet med naturren olie og samme egeplanke behandlet med olie i ”ibenholt-farve” fremstå som to helt forskellige stykker træ.

 

Er du mere til lyse nuancer kan du få hvidpigmenteret olie, der vil give et indtryk, der kan minde lidt om drivtømmer. En svag grå nuance vil resultere i et patineret indtryk.

Mulighederne er mange, så gå på jagt i ”nuance-junglen” og find din favorit.

 

Hermed endnu et godt råd; når du førstegangsbehandler en bordplade eller planker med olie, så husk endelig at give undersiden olie også. Dette behøver du kun at gøre en eller to gange, men det er vigtigt, da dette vil modvirke spændinger i pladen/plankerne – og du forhindrer hermed, at disse kan ”slå” sig og blive skæve.

 

Vedligeholdelse i dagligdagen

 

Der er mange forskellige måder at vedligeholde et plankebord på – og den ene er nok ikke mere rigtig end den anden.

De fleste tørrer nok bordet af med en hårdt opvredet klud med et sæbeprodukt efter dagligt brug – og det er også nok langt hen ad vejen.

Nogle supplerer med en behandling med et oliepleje produkt en eller to gange om måneden for at sikre sig, at overfladen altid er mættet.

 

Andre nøjes med den daglige rengøring og giver så bordet ”den store tur” en eller to gange om året. Hermed menes, at bordet slibes let med meget fint sandpapir eller en slibesvamp, hvorefter det igen oliebehandles – og er klar til en ny omgang.

 

Uanset hvilke metoder du er til, bør du med jævne mellemrum tjekke din bordplade. Føles den tør (læg især mærke til udsatte steder, hvor sliddet er størst) eller begynder den at få et lidt mat udseende, er det på tide at sætte ind med lidt kærlig pleje.

                                       Bliv ringet op og få et tilbud!

Vi har hjulpet over 1000 besøgende til et flot nyt plankebord