DIY plankebord – materialer og værktøj

 

Når du skal i gang med at lave dit eget plankebord, er der en del ting, du skal have på plads. Du skal have de rigtige materialer og det rigtige værktøj.

Materialer og værktøj vises først i listeform, hvorefter du vil finde en kort gennemgang af hvert punkt.

 

Lav dit eget plankebord med disse materialer

 

 • Planker – en selvfølgelighed, men de skal jo nævnes
 • Trælister til at holde plankerne sammen
 • Afstandsklodser eller -stykker
 • Bordben eller træ til DIY-bordben
 • Skruer til trælister og bordben
 • Olie til efterbehandling
 • Ende dupper – filt, plastik eller gummi

 

Planker

 

Grundlaget for hele bordet er plankerne. De forskellige træsorter, udseende, tykkelser m.v. har været omtalt tidligere, så disse behøver ikke yderligere omtale i dette afsnit.

 

Trælister

 

Trælister er de lister, der monteres på plankernes underside og holder disse sammen, så de udgør en samlet bordplade.

Størrelse og tykkelse på disse lister bør vurderes ud fra hvor kraftige planker, du bruger til dit bord. Til et let bord med tyndere planker skal listerne være tilsvarende tyndere, så helhedsindtrykket kommer til at passe sammen – og tilsvarende skal tykke planker have kraftigere lister – dels på grund af holdbarhed og dels på grund af helhedsindtryk.

Hvis du saver enderne på listerne af i en vinkel på 45° og monterer dem, så den længste side vender op mod plankerne, vil listerne være mindre synlige på det færdige bord.

Husk endelig at for-bore hullerne til skruerne, så listerne ikke flækker, når de skal monteres.

 

Afstandsklodser

 

Afstandsklodser eller –stykker er et must, når træ-listerne skal monteres på plankernes underside. Sæt disse afstandsklodser mellem plankerne, så du er sikret, at den indbyrdes afstand mellem plankerne er fuldstændig ens.

Tykkelsen på afstandsklodserne – og dermed afstanden mellem plankerne – er afhængig af plankerne; mindre afstand til lette og tynde planker og større afstand til tykke og rustikke planker.

Den opnåede afstand mellem plankerne sikrer ikke kun et flot resultat, men sikrer også, at plankerne har plads at arbejde på, når de giver sig lidt i forbindelse med skift i temperatur og luftfugtighed.

Afstandsstykker i forskellige tykkelser kan købes i diverse byggemarkeder, men andre og billigere løsninger findes også. Har du for eksempel rørepinde til overs fra et malerprojekt, kan disse skæres i passende længder og anvendes til formålet – ligesom andre tynde liste kan anvendes på samme måde.

 

Bordben

 

Bordben og bukke har også været omtalt tidligere, hvorfor du sikkert allerede har besluttet dig for, hvilken løsning der fuldender dit bord.

 

Skruer til trælister og bordben

 

Du skal bruge skruer til at skrue trælister og bordben fast på undersiden af plankerne. Her vil dimensionerne (tykkelse og længde) også afhænge af, hvilket bord du laver. Skruernes længde er afhængig af, hvor tykke dine lister og dine monteringsflader til bordbenene er – og hvor langt de skal skrues ind i plankernes underside. Skruernes tykkelse bør følge længden proportionelt – spørg fagmanden til råds, så du får de helt rigtige.

Vær også opmærksom på, at du måske skal bruge én størrelse til listerne og en anden størrelse til bordbenene.

 

Olie til efterbehandling

 

Dine planker, trælister og eventuelt bordben skal mættes med en passende træolie, så dit bord kan holde sig pænt – og få det udseende, som du ønsker.

Længere nede på denne side vil du et afsnit, der omhandler de forskellige muligheder for at efterbehandle dit bord med den træolie, der giver dit plankebord den finish, der passer til netop dit hjem.

Når du har købt den olie, du skal bruge, er det meget vigtigt at læse producentens anvisninger – disse er altid påtrykt emballagen. Her er angivet, hvordan olien skal påføres, anbefalet tørretid mellem påføring af olie og endelig den anbefalede slut-tørretid.

Det er vigtigt at overholde disse anbefalinger for at opnå det ønskede – og perfekte – resultat.

 

Ende dupper

 

Ende dupper er en lidt overset detalje, men det kan være en god idé at sætte disse på indkøbslisten fra starten.

Et plankebord vil blive udsat for skub og stød. Dette sker i forbindelse med rengøring af hjemmet og i forbindelse med, at man sætter sig ved – og rejser sig fra – bordet.

Skal dit plankebord stå på et trægulv, vil filtdupper sikre, at der ikke opstår grimme ridser på gulvet.

Har du gulvtæppe under plankebordet vil rå bordben eller –bukke kunne lave slidmærker – og i værste fald trække tråde ud af tæppet. Dette kan undgås ved montering af ende dupper af plastik. Herved kan bordet glide lidt på tæppet uden at gøre skade.

Har du lavet et udendørs plankebord, bør du overveje at montere gummidupper under bordbenene. Herved hæver du benene lidt og forhindrer at fugt kan trække op i benene og forårsage enten råd eller rust – afhængig af om du har valgt træ- eller metalben.

 

Byg selv plankebord med følgende værktøj

 

 • Sav – eventuelt rundsav
 • Slibemaskine – måske endda båndpudser – og slibeklods
 • Sandpapir i flere kornstørrelser
 • Boremaskine med passende størrelse bor
 • Skruemaskine eller skruetrækker
 • Pensel til oliebehandling
 • Eventuelt støvmaske og beskyttelsesbriller

 

Sav og/eller rundsav

 

Du kan ikke undvære en sav – uanset hvordan du vil lave dit plankebord. I nogle tilfælde vil det være nok med en god fukssvans, til at save trælister og eventuelt bordben til i den rette størrelse/længde. Dette bør være nok, hvis du har bestilt planker, der er savet til i den rette længde, så du ikke selv skal tilrette længden.

En rundsav vil dog være et rigtigt nyttigt værktøj, hvis du vil gøre lidt mere ud af det. Rundsaven er perfekt, hvis du ønsker at save dine bordender eller dine ender på trælisterne med en smig på for eksempel 45° – dette er ikke let at gøre i hånden.

Har du købt rustikke brædder, der ikke har helt samme længde, kan du med fordel samle dit bord og efterfølgende skære enderne på alle plankerne med en rundsav – så er du sikker på, at bordets ender er helt lige.

 

Slibemaskine, båndsliber og slibeklods

 

Lad det være sagt med det samme. En slibemaskine er det vigtigste værktøj, når vi taler om at lave et plankebord!

Du kan bruge en almindelige slibemaskine eller en excentersliber – men du skal have en slibemaskine i en eller anden form, da slibearbejdet er det mest centrale i processen.

Har du købt spær træ eller andet ”groft” træ, der kun er skåret og ikke høvlet nogenlunde jævnt, kan det komme på tale at bruge en båndsliber. Denne vil være uundværlig til en sådan opgave, hvor der skal slibes rigtig meget for at opnå et pænt og glat resultat. Det kan gøres med en slibemaskine eller excentersliber, men det vil tage meget lang tid.

En slibeklods kan forekomme lidt overflødig, når du har maskiner til rådighed – men det er den ikke. Den er perfekt til at slibe kanterne på dine ender, så de lige får en lille runding, så du er helt sikker på, at der ikke sidder små splinter eller uregelmæssigheder, der kan rive dit tøj eller nylonstrømperne.

 

Sandpapir

 

Hvilket sandpapir du skal købe afhænger af, hvilken slibemaskine eller excentersliber du anvender. Byggemarkedet kan hjælpe dig med den rigtige størrelse og model.

De mest brugte kornstørrelse på sandpapiret er korn 80 til den første slibning. Når plankerne er slebet pæne og rene med korn 80 bør du rengøre plankerne for slibestøv. Dette kan gøres med en støvsuger og efterfølgende aftørring med en fugtet klud.

Når plankerne er helt tørre, kan du fortsætte med sandpapir i korn 120. Efter en grundig slibning med dette bør dine planker være pæne og helt glatte.

Hvis du vil forkæle dine planker yderligere, kan du slutte af med korn 150, som er meget fint sandpapir og dette er sædvanligvis ikke en nødvendighed.

 

Læg ikke slibemaskine og sandpapir for langt væk; du får brug for det igen. Når du har givet plankerne olie vil veddet i træet sædvanligvis rejse sig – og så føles plankerne ikke så pæne og glatte mere.

Dette er helt normalt og er blot plankernes reaktion på, at de blive mættede og derfor udvider sig en smule. Lad plankerne tørre helt og slib let igen med det fine sandpapir. Rengør plankerne for slibestøv og giv igen olie efter producentens anvisninger.

Afhængig af den valgte træsort og plankernes fugtighedsprocent kan du opleve, at skulle slibe mere end en gang, men der er kun tale om en let slibning med fint sandpapir, så det er ikke så tidskrævende.

 

Boremaskine og bor

 

Du skal bruge en boremaskine. Der skal bores huller i trælisterne inden disse skrues fast under plankerne. Dette er en nødvendighed, da det forhindrer listerne i at flække, når de skal skrues fast.

Laver du selv træben eller gavle til dit plankebord, skal disse også for-bores for at forhindre, at de flækker.

En ganske almindelig boremaskine klarer sagtens opgaven. Overvej eventuelt en batteridrevet boremaskine, hvis du laver dit bord udendørs og måske ikke har strøm i nærheden.

 

Boret du skal bruge til disse huller skal passe til den tykkelse, som dine skruer har. Når du alligevel er i byggemarkedet for at købe skruer, bør du samtidig købe et træbor, der passer til opgaven.

Du kan med fordel også købe et lidt tyndere bor. Dette anvendes til at for-bore et lille hul i plankernes underside, hvor skruerne skal skrues op i disse. Dette vil sikre, at skruerne glider nemt og problemfrit i – og også forhindre uønskede sprækker i plankernes underside.

 

Skruemaskine eller skruetrækker?

 

En skruemaskine er absolut at foretrække, når skruerne skal skrues i. Normalt vil skruerne være af en vis størrelse, hvorfor det kan blive en opslidende opgave for dine håndled at skrue disse i med en almindelig skruetrækker.

Anvender du en batteridrevet boremaskine, vil denne også kunne fungere som skruemaskine.

 

Pensel

 

Man kan påføre og fordele træ-olien med en blød bomuldsklud, men det vil være bedre at anvende en pensel til formålet. En bomuldsklud vil suge en del af den dyre træ-olie til sig – og der kan i nogle tilfælde opstå risiko for, at en sådan klud kan selvantænde og give anledning til brandskader.

Køb derfor en bred pensel til påføring af træ-olien, hvis du ikke har en frisk pensel liggende.

Bomuldskluden bør du anvende til at aftørre bordet for overskydende olie, når olien er trukket ind i plankerne efter producentens anvisninger.

 

Støvmaske og beskyttelsesbriller

 

Sikkerhed er vigtigt – også når du skal lave et plankebord. Når du anvender sav – og specielt en rundsav – bør du bære sikkerhedsbriller. Selv den mindste træsplint kan forårsage stor skade, hvis den rammer et øje. Er du ikke i besiddelse af beskyttelsesbriller, kan solbriller eventuelt anvendes – det vigtigste er, at du husker at beskytte dine øjne.

Når du anvender slibemaskine til at slibe dine planker, vil der komme meget slibestøv. Såfremt du laver slibearbejdet udendørs er problemet ikke så stort, da det sikkert blæser væk, men overvej at anvende en støvmaske, hvis du skal stå indendørs med slibearbejdet. Slibestøv er ikke sundt for dine lunger.

 

Skal jeg købe alt værktøjet?

 

Hvis du ikke selv er i besiddelse af det nævnte værktøj, kan det blive en betragtelig udskrivning at købe det hele – og den endelige pris for dit plankebord kan blive ret betragtelig.

Har du planer om fremtidige DIY-projekter er det selvfølgelig en kærkommen lejlighed til at få suppleret værktøjsbeholdningen, men der er heldigvis andre muligheder.

Hvis du spørger dig for, har du sandsynligvis forældre, svigerforældre, venner eller gode naboer, der ligger inde med nogle af tingene, som kan lånes i den korte periode, hvor du bygger dit plankebord.

Du kan jo altid lokke med en god frokost ved det nye plankebord, når du er færdig med projektet.

 

Byg selv plankebord – billeder og videoer

 

Ovennævnte beskrivelser af materialer og værktøj, har sikkert givet dig et indblik i, hvordan et plankebord laves. Du er måske blevet bekræftet i mange af de overvejelser og idéer du havde på forhånd – og har måske også fået nye idéer.

Én ting er dog at læse om fremgangsmåderne – en anden kan være at se billeder eller videoer, der beskriver processerne.

 

Interessen for at lave sit eget plankebord er stærkt stigende. Det ses også på diverse sociale medier, hvor sådanne projekter kan findes mange steder.

Hvis du søger inspiration med billeder og instruktionsvideoer kan hjemmesiden om emnet fra Bolius anbefales – du kan se den her. Her vises korte videoer med information om de forskellige arbejdsgange i hele processen.

Mange bloggere omkring livsstil og indretning har også taget plankeborde til sig. Et eksempel kan ses her – og en anden mulighed ses her.

Du har også muligheden for at søge på DIY plankeborde på YouTube, hvor du kan finde mange instruktionsvideoer på både dansk og engelsk.

Der er selvfølgelig ingen garanti for, at du finder netop det du søger, men lad disse sider være en inspirationskilde for dine overvejelser i forbindelse med at fuldføre drømmen om dit eget plankebord.

                                       Bliv ringet op og få et tilbud!

Vi har hjulpet over 1000 besøgende til et flot nyt plankebord