Ask planker – til mange formål

 

Ask er en meget velegnet træsort til opskæring af planker til plankeborde. Det har en pæn og tæt åretegningen i veddet og er en hård træsort, der kan tåle det daglige slid, et spisebord bliver udsat for.

Asketræ bruges allerede i stort omfang indenfor møbelindustrien, hvor det er meget populært. Det skyldes blandt andet, at asketræ er velegnet, når man ved hjælp af damp skal bøje træ – uden det knækker eller sprækker. Når asketræ under damppåvirkning er bøjet og tørrer op under pres, holder det formen og styrken efterfølgende.

Mange af de læne- og spisestole, du ser med bøjede ben og armlæn, er lavet af asketræ.

Du har sikkert stået med asketræ i hånden mange gange – måske uden at vide det, da asketræ i stort omfang også bruges til skafter til diverse værktøj.

 

Askeplanker er ikke kun til gulve

 

Den mest omfattende brug af askeplanker ses indenfor byggeindustrien, hvor ask bruges til gulve. Alene dette viser noget om, hvor hård og solid en træsort ask er. Er ask stærkt nok til, at vi går på det dagligt, er det også stærkt nok til at anvende som planker på et plankebord.

Askeplanker bruges allerede som bordplader i mange danske hjem. I mange køkkener, hvor der er monteret massiv bordplade i træ, er denne ofte lavet af asketræ.

 

Er du interesseret i en fin og tæt åretegning i plankerne på dit nye plankebord, er askeplanker absolut en af de muligheder, du bør overveje. De har samme styrke og hårdhed, som andre hårde træsorter – for eksempel eg – og der er stor sikkerhed for, at de uden problemer klarer dagligt brug i årtier eller i flere generationer.

Du kan se et billede af asketræets smukke åretegning her.

 

Asketræ planker fra danske træer

 

Asketræer vokser i det meste af Danmark – de fleste er plantede. Levealderen er helt op til 200 år og de bliver almindeligvis op til ca. 35 meter høje.

Asketræer er – som også enkelte andre træsorter – udsat for sygdom. Polen og Litauen, der er kendt for en stor produktion af asketræer, er hårdt ramt og store skovområder er bukket under for sygdommen – kaldet askesyge.

Siden ca. år 2000 har vi også kendt til askesyge i Danmark, men heldigvis ikke i samme omfang. Derfor er det stadig muligt at få askeplanker hos velassorterede forhandlere – også i nærheden af dig.

                                       Bliv ringet op og få et tilbud!

Vi har hjulpet over 1000 besøgende til et flot nyt plankebord